EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

dilluns, de maig 01, 2006

Tres dies a Torí - III












Nosaltres els barcelonins estem molt cofois de l'arquitectura modernista de la ciutat perquè ens dona identitat i crec que ens ho mereixem perquè encara que segur no ho he vist tot, he vist modernisme a diferents llocs, però fins ara només he vist coses esparses per Salamanca, Praga, Budapest, Viena, Brusel.les i Nova York; no em recordo més. Aquesta visita a Torí ha estat una sorpresa també en aquest sentit i m'ha plagut de veure'n tot i que no figura a tots els llocs.

Com sabeu el modernisme és un art un tant eclèctic que a més agafa diferents noms, com Liberty i Art Nouveau. A Torí l'arquitecte hegemònic en aquest camp és indiscutiblement Pietro Fenoglio. Les dues primeres fotos són d'una finca que està al carrer Giovanni Lanza, mentre que la tercera i quarta al corso di Francia, la més emblemàtica és la quarta.

Qui segueix el meu bloc ha pogut veure de tant en tant que sóc aficionat al còctel i a més he de dir que sóc soci honorari (i honorable!) del Top Friends Cocktail Club, que no és poca cosa. Així doncs al saber que la casa Martini té un museu a prop de Torí, vam agafar un taxi per anar a Pessione di Chieri i visitar el Museo Martini di Storia dell'Enologia. Un museu que no té res a veure amb, per exemple, les caves Codorniu i les Bodegues Domeq perquè en aquests casos fan comerç, mentre que Martini té un veritable museu. S'entra sense pagar res, es fa un recorregut per tota la història i la indústria del vi; es poden veure peces d'abans de la nostra era de Grècia i Mesopotamia, així com de romanes fins arribar al porró amb la sardana o l'ampolla amb forma de torero.

A les golfes hi trobareu més fotografies

3 comentaris:

Anònim ha dit...

La llàstima és que a Barcelona s'han perdut moltes obres modernistes importants, perquè a la ciutat hi ha aquesta dèria de canvi constant. El MOdernisme va estar un temps poc valorat, encara que sembli mentida, deien que era un pastitx, els de després. Això i el creixement urbanístic van fer estralls. Hi ha ciutats europees que són molt més conservadores en aquests aspectes.

Montse ha dit...

Em sembla que gran part de la nostra desgràcia fou l'era Núñez i Navarro!!! Boniques fotos, Albert! I molt bon comentari. Fan ganes de tornar a Torí!

Albert ha dit...

júlia, jo crec que els petits detalls revelen grans coses i en dues entrades he dit que els torinesos són educats, civilitzats, respecten els carrers, les parets, les normes contra el fum i no posen música ambiental. No oblidis que molts dels que són a dalt venen de baix. Qui menysprea el seu carrer, també menysprearà el seu art.
arare: Ho diré d'una altra manera, N&N és l'exponent de la societat i la societat el va fer president d'un club. Doncs sí, ves a Torí, passeja per la via Po, dina a el Cambio i pren un bicerin. entre altres, al Torino. Torí no és lluny, només has de mirar quan el preu de l'avió es posa a tret.