EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

dilluns, de gener 23, 2006

"CACHÉ (Escondido)", de Michael Haneke



Dirección i guió: Michael Haneke. Gènere: Thriller.Interpretació: Daniel Auteuil (Georges), Juliette Binoche (Anne), Maurice Bénichou (Majid), Annie Girardot (Mare de Georges), Lester Makedonsky (Pierrot), Bernard Le Coq (Editor), Walid Afkir (Fill de Majid), Daniel Duval (Pierre), Nathalie Richard (Mathilde), Denis Podalydès (Yvon), Aissa Maiga (Chantal).

Georges és un comentarista de llibres a la televisió, una mena de Bernard Pivot i la seva dona Anne és una dona també molt ocupada en una editorial. Ell comença a rebre cintes de video fetes davant de casa seva enviades per un anònim i amb un missatge estrany. Georges comença a sospitar d'una antiga coneixensa i el matrimoni té por, però ell no és clar envers la dona.

El mèrit d'aquesta pel.lícula de Haneke és que sap crear un clima inquietant, com ja va fer amb Código desconocido amb la Binoche, així a poc a poc van sortint els dimonis que portem dintre, com una entremaliadura de Georges quan era un nen, però de gravíssimes conseqüències.

I és aquest sentiment de culpabilitat de Georges el que domina bona part de la pel.lícula, sobre la culpabilitat el mateix Haneke diu: La culpabilitat és un invent judeo-cristià en el qual la nostra cultura hi està immers. No puc veure el món sota un altre prisma. Tanmateix, la culpabilitat és un problema filosòfic, i no pretenc resoldre'l, només parlo del problema.

No us la perdeu. Especialment aquells que va sortir defraudats de la pel.lícula La veuve de Saint-Pierre (2000) que està interpretada també per Binoche i Auteil, però és dolenta, mentre que ara els dos col.laboren en un molt bona pel.lícula.

Val a dir que sóc un admirador de Juliette Binoche des que la vaig veure a La insoportable levedad del ser (1987) i que des d'aleshores més o menys li he seguit la pista. Pel que fa a Daniel Auteuil va fer un paper carismàtic a Salir del armario (2000).

Per si no ho he dit tot, en el Festival de Cine de Berlín aquesta pel.lícula ha guanyat com
Millor Pel.lícula, Millor Director, Millor Actor Auteuil i el Premi de la Crítica (FIPRESCI)