EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

dijous, de febrer 28, 2013

La branca morta de l'arbre d'Israel


"Excepte alguns ascetes i místics, potencialment tot el món és burgès per molt obrer que sigui." (La frase del dia)




________________________________________________________________________________

de Robert Graves. Edicions Arxipièlag. Palma de Mallorca. 1986. Traducció: Lucía Graves i Natàlia Farran. Pàgines: 38


Acabo de llegir aquest llibre tot tenint en compte que el pròleg arriba a la pàgina 15. Tanmateix, és una lectura força interessant perquè com se sap l'autor és poeta i novel.lista, però un gran coneixedor de la història i com ha viscut molts anys a Palma, lògicament s'ha interessant per la seva història.

El llibret és, com es pot endevinar pel títol, una història dels jueus de Mallorca, és a dir, dels xuetes. Resulta doncs evident que qui estigui interessat per les persecucions dels jueus a Europa, aquest llibret és un bon complement.

Entre les diferents petites històries que van desfilant com quan el 1229 els cavallers de Jaume d'Aragó s'apoderaren de l'illa, però com trobaren tres sinagogues, els sacerdots que formaven part de l'equip de Jaume s'apropiaren de la més gran.

Com també quan el 1344 es presentaren dos cristians alemanys que es volien convertir al judaïsme, quan ho aconseguiren el bisbe va iniciar una acció judicial de manera que les sinagogues mallorquines van ser sancionades amb 15.000 lliiures en or per perversió de dues ànimes cristianes.

Amb consideració que ara som en un país pacífic deixo de banda tot allò de cremar sers humans en vida quan al mateix temps es qualificava de cafres els indígenes de segons quins pobles del que avui és el Tercer Món.

Per a què es vegi el tarannà de l'autor hi podeu veure la darrera pàgina del llibret, que també és interessant.