EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

diumenge, de març 29, 2009

Vindicació artístico-democràtica

Avís a navegants: la foto de l'esquerra és ful (fake), està feta amb la tècnica del Photoshop, però... podria ser veritable.

Aquesta escultura és de l'artista nordamericà Alexander Calder (1898-1976) i l'obra es diu Quatre ales, 1972.
Si no vaig errat en base a l'amistat entre Calder i Joan Miró l'escultura va ser donada a la ciutat de Barcelona.

Va ser pel 1976 quan aquesta obra va venir a Barcelona i fou allotjada a l’Avinguda Pau Casals, que aleshores es deia General Goded, tocant a la plaça Francesc Macià, que aleshores es deia Calvo Sotelo. Els veïns d’aquesta zona tenien ja la fama de ser els més conservadors i els més carques de Barcelona, fins al punt que el castellà emprat per les famíles catalanes de la zona (car era más fino) se li deia castellà de Calvo Sotelo (pel nom de la plaça i no pel nom del polític feixista que donà nom a la plaça).

Aquests veïns van dir que l’obra “perturbaba el gusto” i van aconseguir de l’Ajuntament que l’obra fos retirada i marxés cap a on encara hi és. Cal dir que aquell era el lloc perfecte perquè el saló, l'Avinguda Pau Casals, és un nexe entre el jardí de la plaça Francesc Macià i el jardí del Turo Park, dos bells jardins dissenyats per l’arquitecte Rubió i Tuduri.

Quan l’Ajuntament democràtic va canviar el nom del saló i més tard va posar una escultura de Viladomat que representa Pau Casals assegut, tocant el violoncel; es va perdre l’oportunitat de recuperar l’obra de Calder que dialogaria entre els dos jardins de Rubió i Tuduri, la qual cosa és impossible amb la de Viladomat que resulta massa petita i queda com perduda en aquest generós espai, com evidencia la fotografia que tenim a la dreta i aquesta fotografia no és ful, sinó que ben actual.

Vull deixar clar que ámb aquesta entrada al blog no vull desprestigiar a l'escultor Viladomat perquè considero que és una escultura que dignifica a la persona que es vol homenatjar i recordar, Pau Casals. Jo crec que aquesta escultura estaria molt millor en una plaça petita, potser a Ciutat Vella o en algun lloc de Catalunya prop d'un conservatori de música; tanmateix és evident que per la seva dimensió no és escaient en un espai gran com el que ara ocupa perquè hi esdeve invisble.

Pel que fa a l'actual seu de l'escultura d'Alexander Calder cal admetre que tot i que es fa ben visible, a l'entrada de la Fundació Joan Miró, de Montjuïc, no gaudeix d'un entorn ideal perquè, com es veu per la fotografia, pel darrera no respira, queda massa a prop del ciment. Sóc conscient que aquesta vindicació ara té un problema afegit, que arran dels problemes que va patir l'escultura durant el franquisme, com he apuntat al principi; tinc entès que l'actual propietari de l'escultura és la Fundació Joan Miró, per la qual cosa caldria, cal un acord entre la Fundació i l'Ajuntament perquè, en qualsevol cas, si l'escultura va venir a Barcelona va ser per a la ciutat i no per a què entrés a formar part de l'inventari de la Fundació.

6 comentaris:

Montserrat Llagostera Vilaró ha dit...

Cuàntes coses bones mi perdut.Justament quan Barcelona, començada a recuperar la seva identitat ens en vàrem anar a València.
Algunes persones, encare voldrien l´estatua del senyor dalt del cavall a la Plaça. de L´Ajuntament
De tan en tan, compro l´AVUI.
I la TV.3, aci a casa la posem molt sovint.
I que duri, perque hi han persones que estàn en contra.
Enhorabona per aquest blog
I visca Catalunya

Albert ha dit...

Hola Montserrat, Mira, ací, com a València, tenim de tot, taronges no, però arròs i un caos polític també.
Sí, ja conec els problemes de TV3 a València, però ja saps tu que alguns s'entesten a dir que el valencià i el català no tenen res a veure i...

unjubilado ha dit...

Gracias por tu visita y comentario.
Suerte con tu carrera.
No conocía Catapings.
Mi segundo apellido es como el primero tuyo.
Saludos

Albert ha dit...

También gracias por tu visita. Mis dos apellidos escasean mucho. Si estás en Facebook te puedo invitar pues tengo una "amiga" en sudámerica que también comparte tu segundo apellido.

unjubilado ha dit...

No pertenezco a ninguna red social. Con el blog tengo mas que suficiente para entretenerme y aprender.
Saludos

Albert ha dit...

Estoy absolutamente de acuerdo, pero mi hija me metió. De no ser por el tema del apellido no te lo hubiera dicho.
Saludos