EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

dimarts, de febrer 27, 2007

Publicitat, art i sexisme




Com molts s'han pogut adonar, fa pocs dies la firma italiana de moda Dolce & Gabbana s'ha vist obligada a retirar, només a Espanya, l'anunci que hi ha aquí per sexista. Evidentment això no és en si notícia perquè publicitat sexista n'hi ha molta.

Encara que no em puc estar de dir que aquest anunci és, del que jo he vist fins ara, el més aclapadorament sexista perquè sacralitza la violació. Potser és una apreciació molt subjectiva, però és el que hi veig.
El que passa és que la firma italiana ha tractat els espanyols de justets perquè el seu anunci -diuen- és art, un art no inferior al de Caravaggio. Jo no sé pas què en penseu, però vaig estar a l'exposició de Caravaggio que no fa massa es va fer al MNAC i no vaig veure res de semblant.
Com, per altra banda, hi ha un feminisme que, amb bona part de raó, carrega contra tota la muixiganga que s'ha fet sobre la maternitat, sobretot la de Maria, preciso, la que la religió cristina anomena la Mare de Déu; aquí em permeto posar una fotografia que Annie Leibovitz va fer a Jerry Hall i el seu fill Gabriel Jagger, com un bon exemple, a parer meu, d'una maternitat agosarada, com toca en els temps que vivim, però que no és gens sexista, ans tot al contrari, dignifica la dona.
Crec doncs que no ens hem de deixar entabanar per aquestes pretensions de cració artística que fan la gent de Dolce & Gabbana. Si una cosa és art ho hem de dir nosaltres i no el productor.

8 comentaris:

El veí de dalt ha dit...

Albert, segurament l'anunci és sexista; però tot allò que surt una dona o un home, en el fons, ho és, no? Ja..., ja sé qel el que dic té trampa. Volem dir que no sigui"ofensivament" sexista. L'anunci pot ser-ho (a mi no m'ho sembla directament; diga'm insensible). O almenys, no més ofensiu que altres. Hi ha la versió gay de l'anunci, també; l'has vista? El que està clar és que els pajarus aquests han cosneguit el que no s'haguessin imaginat mai: que dos bloggers de la catosfera catalan estiguessin comentant-ho; i d'altres, llegint-los. Per tant, han assolit la seva fita. Publicitat fàcil.

Albert ha dit...

Amic veí,
1.- No conec la versió gai, però com no en sóc, crec que qui ha d'opinar són els gais.
2.- No et dic insensible, però per mi és el més bèstia que he vist mai.
3.- Potser sí que hi ha sexisme en tot allò que hi ha un home i una dona, però reconec (subjectiu i contradictori com sóc) que algunes vegades pot tenir gràcia, però una violació no la té mai.
4.- És cert, en parlem, però jo tinc la meva llista de boicots. I no cal que em diguis que amb la meva llista no enderrocaré res, però és l'únic que puc fer, dintre de, si vols diga-ho, d'un confoïsme de la protesta.
Que tinguis un bon dia.

Montse ha dit...

No fa gaires dies li deia el mateix a unua altra blogaire, al seu blog.
No em pronunciaré sobre si l'anunci és el que sigui (a mi no m'agrada i el trobo molt bèstia) amb el que no estic d'acord és amb que es censuri un anunci com aquest i no s'hagués censurat - en el seu dia- un anunci on unes noies, totes somrients elles, fotien una empenta a un tio a una piscina buida, on s'hi podia trencar la crisma. Jo estic en contra de tota violència: de l'home cap a la dona, i de la dona cap a l'home.

Digueu-me rara!

petonets!!!

Per cert, no estic d'acord amb CAP censura, però si que penso que els que fan anuncis, de vegades, ho tenen tot menys ètica.Aquest és un dels casos.

Albert ha dit...

arare,
Comparteixo amb tu l'opinió d'estar en contra tota censura i tota violència. De tota manera hem de convenir que hi ha una violència que abunda considerablement més que l'altra. La censura és, goso dir, una violència cultural i ambdues coses només demanen que siguem civilitzats.

Curiosament ni tu, ni el veí de dalt, comenteu la foto d'Annie Leibovitz, que és una meravella amb molts sentits.

Alls cuits mai couen ha dit...

Que no n'hi ha per tant.. a més a mi l'anunci doncs em provoca.. (i no a la violència precisament)

Albert ha dit...

emma,
Respeto que diguis que no n'hi ha per tant, però no ho argumentes a partir de la fotos. Dius que et provoca, però no dius a què et provoca. Vols dir fornicar un home mentre els altres quatre miren? O vols fir a fornicar l'un darrera l'altre? Tot és legítim clar, però si és així, posem les coses clares. Oi?

Montse ha dit...

No, no he parlat de l'altra foto, que em sembla bonica i en certa manera, també provocativa. però d'una altra manera. La fotografia és un art que no domino gens ni mica, o m'arriba o no m'arriba. I aquesta és de les que arriben. però no n'havia dit res perquè dvant la contundència de l'altra... aquesta gairebé passava sense comentar!!!

petonets!

Albert ha dit...

arare,
Estem d'acord, però tenia curiositat saber què se'n pensava de l'altra.
Gràcies
Petonets