EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

divendres, d’agost 29, 2008

Khajuraho i l'erotisme - 15 Agost, Diada Nacional


El motiu pel qual Khajuraho ha esdevingut un important recurs turístic per l'Índia rau en els temples construïts per la dinastia Chandella durant en segle X. Varen construir-ne vuitanta-cinc i ara només en queden vint-i-dos, que tampoc és una xifra petita. Aquest conjunt arquitectònic ha merescut el reconeixement de la UNESCO i és Patrimoni dela Humanitat.
.
L'atractiu d'aquests temples -o potser hauria de dir el morbo?- és que a la seva part externa hi ha escultures de clar contingut eròtic. En aquestes escutltures es mostra d'una manera oberta i impúdica l'amor en les seves formes més carnals. A l'unió eròtico-mística la parella és equiparada a la parella divina Shiva-Shakti. La dona, en aquest moment, es converteix pel company en amant, nòvia, esposa, consort màgica, demiürga, dakini, mare i germana i res més.
.
Val a dir que es tracta de la branca Kaula del tantrisme, el nucli d'aquest ritus o ceremonial místico-eròtic se l'anomena maithuna i que ha servit de pretext per a orgies i intercanvis sexuals que no tenen res a veure amb aquesta tradició hinduista.
.
No està de més apuntar que un hinduista, sigui de la secta que sigui, pot entrar a qualsevol temple hinduista, és a dir que no es pot comparar amb un catòlic que no pregarà mai en un temple protestant o a l'inrevés.
.
Desafortunadamente la visita a Khajuraho ha estat totalment acompanyada per una intensa pluja que ha repercutit negativament a les fotos, com es pot veure per l'única que he posat aquí.
.
Com a complement de l'entrada anterior, quan un porta una càmera fotogràfica sol ser objecte d'assetjament per a guanyar-se uns calerons, però quan no són zones turístiques els indis resulten encantadors sense distintició de classes. Així podem veure com els qui viatgen a la teulada d'un autobús miren el fotògraf amb uns ull de simpatia igual que a la darrera fotografia on les persones se les veu d'una posició superior i també mostren acceptació de ser fotografiats.
.
El 15 d'aGost l'ïndia celebra la seva independència i per diferents llocs es poden veure les banderes i col.legials que van a algun acte provistos també d'una petita bandera. I és que l'ïndia té molta feina per a aglutinar un país amb tantes llengües, dialectes, religions, races i castes. Les castes estan abolides, però existeixen.
.
L'hinduisme és el resultat d'una combinació de la religió vèdica, dels invasors aris i la dels dràvides que ja hi eren. Des del punt de vista de textos l'obra més important de la tradició vèdica són els Upanishads, que estan traduïts al català per Oscar Pujol.
.