EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

divendres, d’agost 29, 2008

Varanasi (abans Benarés) - 14 i 15 Agost

A l'Índia hi ha vàries ciutats santes però la ciutat santa per excel.lència és Varanasi, coneguda per molts com Benarès. I també són sagrats els animals i els rius i de la mateixa manera que hi ha uns animals especialment sagrats, com la vaca, l'elefant i el mico, també hi ha uns rius especialment sagrats, com el Ganges i el Yamuna, que quan estan crescuts inunden Varanasi.
.
I si a l'entrada anterior parlava de caos, a Varanasi el caos supera la capacitat de comprensió de qualsevol occidental.
.
El primer que he visitat a Varanasi és el Temple de Bharat Mata que és l'únic temple dedicat a la Mare Índia, el qual està situat al campus de Kashi Vidyapeeth Mahatma Gandi. Va ser construït el 1936 i inaugurat per Mahatma Gandhi. La particularitat d'aquest temple és que no hi ha cap déu, sinó un mapa d'Índia de marbre que ocupa tota la gran nau.
.
Després d'aquesta visita he pujat a un richshaw, tirat per un home amb bicicleta, per a dur-me prop del Ganges o dels ghats. Aquest trajecte en richshaw va ser al.lucinant perquè malgrat que el ciclista és un home d'edat, segurament per no sentir-se titllat de vell, ha anat rapidíssim sense atenir-se a les més petites normes, es posa davant una moto, creua un carrer quan li ve un cotxe per un costat, no fa cas a un vianant que correctament li demana pas, es posa pel mig d'un toll per avançar. Al principi m'ha fet patir, però al final la cosa ja m'ha feta riure perquè malgrat tanta bojaria, sempre se n'ha sortit gloriosament i he estat dels primers de la colla a arribar al punt marcat per la guia.
.
Amb això ja ha quedat clar que Varanasi és única. No he vist mai res semblant. I encara hi ha més coses.
.
Com els morts per ser cremats es porten als ghats per després ser enviats Ganges avall, impressiona veure un carro carregat de fustes que seran emprades en una cremació. Passejant ja prop d'un ghat també he vist un mort a la vorera embolicat, potser aquelles fustes són per ell...
.
Els ghats són les escales que arriben fins l'aigua del riu, per tant, com més escales es veuen, menys aigua porta el riu. Al mateix temps són en general continuació d'un carrer.
.
Per a veure bé el que significa el Ganges, les cremacions i part de la personalitat de l'Índia cal embarcar-se. L'experiència del trajecte en barca és també única. Aquí sota veiem el ghat Dasashwarnedh fotogratiat des de la barca, és el ghat més concorregut perquè hi arriben més carrers i més pelegrins, aquest ghat rep també el nom del Sacrifici dels Deu Cavalls perque segons la llegenda Brahma hi va sacrificar deu cavalls.
.
Com es pot veure per les dues primeres fotos els indis no es preocupen de ser fotografiats per turistes. I si aquesta bella índia m'ignora totalment i està totalment entregada a les seves ablucions fins que se la veu tota ella immergida a les aigües sagrades del Ganges, a la segona foto veiem dos vells, un se'l veu encantat de la vida i l'altra fa broma -en perfecte anglès- pel fet de fotografiar un home vell.
.
A Vanarasi, com a tots els punts turístics d'arreu l'Índia i d'arreu del món, és plena de gent que amb art o sense art, amb honradesa o sense, intenta guanyar uns calerons a costa del turista. Alguns ho fan venen qualsevol cosa perquè si hi ha comprador tot es pot vendre en aquest món, però igual que en el Magreb hi ha els qui es volen aprofitar de les ganes fotogràfiques del turista. Entre aquests hi ha dos estils, quan veuen que els vas a retratar et demanen calers i aleshores fas la foto pagant o no la fas. El trui indi consisteix a suggerir que els facis una foto i després et demanen els calers, una estratègia molt fina.
.
Entre els venedors, a Varanasi hi ha una tècnica molt persuassiva, si avui no compres, et diuen doncs demà, saben que a Vanarasi s'hi està dos dies, la tarda i la matinada. Efectivament, a la matinada em vaig trobar el venedor de la tarda del dia abans. Evidentment, són més llestos que la fam.
.
L'hinduisme és la principal religió de l'ïndia i encara que es parli del molts déus en realitat aquests déus representen un aspecte d'un déu únic. O sigui que en el fons és una religió monoteista i, de la mateix manera que el catalocisme té la santíssima trinitat, l'hinduisme té el trimurti, format per Brahma, Visnu i Shiva.
.

1 comentari:

Unknown ha dit...

realment bones les fotos fetes des de l'aigua