de Jean Cocteau, traducció Lluis Anton Baulenas. Direcció/dramatúrgia/espai escènic Damià Barbany. Ajudant de direcció Abell Coll. Intérpret: Rosa Renom amb Abel Coll. Espai Brossa Escènic.
.
No puc pas negar que tinc una especial feblesa per l'Espai Broosa -com també pel teatre del carrer Muntaner. Tanmateix, l'Espai Brossa és més petit encara i el fa més acollidor i això de veure teatre com si el fessin al menjador de casa -encara que el meu menjador no sigui tan gra- ho fa més entranyable, especialment si un té la sort de seure a les primeres files.
.
I realment ha estat un gran goig tenir a prop a la Rosa Renom, que li pots veure el més petit gest i la seva viva mirada.
.
Què seria del teatre sense actrius com aquesta? Perque si molts ja l'havíem vista treballar, en aquesta estranya peça de Cocteau es posa al nivell de les nostres grans actrius. Vull dir que segur que ja era abans una bona actriu, però que amb aquest treball al Brossa ningú no li pot negar el títol. Si fos Anglaterra ara la farien Dame.
.
Si més amunt he dit que és una estranya peça de Cocteau no és pas perquè sigui complicada. El tema, la mentida i allò que l'envolta, com el desengany, és entenedor. Tanmateix, cal dir que no és una obra de teatre, sinó que són tres monòlegs: El mentider (1939) –dedicat a Jean Marais, amb qui va tenir una de les relacions més llargues, però que també li va comportar més crítiques homofòbiques–, El fantasma de Marsella (1933) i El bell indiferent’(1940) –el 1957 el mateix Cocteau el convertiria en ballet– són els tres textos seleccionats per a una posada en escena que té moments divertits i d'altres que recorden el cabaret.
.
Cal anotar que l'Institut Francès ret un homenatge a Jean Cocteau