EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

dissabte, de febrer 11, 2006

"Memorias de una geisha", de Robert Marshall


La pel.lícula “MEMORIAS DE UNA GEISHA” títol original: Memoirs of a geisha.
Dirigida per : Rob Marshall.Intérprets: Zhang Ziyi (Sayuri), Ken Watanabe (President), Michelle Yeoh (Mameha), Gong Li (Hatsumomo), Kôji Yakusho (Nobu), Youki Kudoh (Carabassa), Kaori Momoi (Mamita), Tsai Chin (Tía), Cary-Hiroyuki Tagawa (Baró), Suzuka Ohgo (Chiyo), Zoe Weizenbaum (Calrabassa [nena), Thomas Ikeda (Sr. Bekku).Guió: Robin Swicord y Doug Wright; basada en la novel.la del mateix títol d’Arthur Golden. Música: John Williams.

Fa ja cinc anys vaig llegir MEMOIRS OF A GEISHA, d’Arthur Golden, editada per VINTAGE, Londres, 1998. La vaig llegir per casualitat perquè l’autor esmentat va dedicar l’exemplar a la meva dona.

El fet doncs d’haver llegit el llibre m’obligava a veure la pel.lícula perquè encara que tinc clar que un director de cine no té perquè ser fidel a l’obra, jo no deixo de tenir curiositat de veure com la treu.

En conjunt doncs considero que és força coherent amb el llibre si exceptuem el final i, evidentment, com dicen els diaris l’obra és un típic producte de Hollywood. AQuesta tipificció té aspectos positius i negatius.

El fet que els papers femenins siguin xineses, encara que grans actrius, i no japoneses doncs crec que és una errada, per altra banda en el platet positiu de la balança tenim una de les més belles fotografies del cinema i una magnífica música. I indiscutiblement tot evidencia el bon ofici del personal California.

L’obra és la vida d’una nena d’una familia de pagesos pobres del Japó que es venuda pel seu pare junt amb una altra germana. La germana anirà directament a la prostitució i l’altra a una okiya, una casa de gueixes, per a fer de criada.

Gràcies a que troba el President, se li aplana el camí per fer l’aprenentatge de gueixa i nohaver de romandra com a criada per sempre. Això li porta a dues rivals que ha de suportar, la que durant un temps és la gueixa favorita de l’okiya i la seva criada que tenia aspiracions.

Amb tot això ella arriba a ser la gueixa més important de Kyoto, però esdevé el final de la II Guerra Mundial que capgira el món i el Japó.

Un aspecto positiu de la pel.lícula és que contribueix a desfer el mite que gueixa és sinònim de prostituta. Una gueixa és, sobretot, una artista que ha de saber cantar, ballar, tocar bé uns determinats instruments musicals i ser bona conversadora. De tota manera una gueixa no es pot enamorar, ni casar, per tant, pot acabar necessitant dependre d’un danna, que serà el seu protector, el qual pot ser un casat.

Cal dir que l’obra té de tot, odi declarat, amor no declarat, enveja, exotisme, supervivència, esperança, humiliacions, esclavatge.

A dalt tenim: Cartell de la pel.lícula i de la coberta del llibre en què es basa la pel.lícula