EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

dilluns, de març 26, 2012

En defensa pròpia

Arran del Congrés de Cultura Catalana, 1977, es va fer l'intent de posar en marxa el terme "Països Catalans", que va provocar que els valencians "blaveros" o anticatalanistes diguessin que això era pancatalanisme. Així un polític valencià de certs prestigi va fer mofa en un article sobre la "Paella dels Països Catalans" que amb una hàbil retòrica pretenia que els catalans ens volíem apropiar de la paella valenciana. Per descomptat que aquest sector "valencianista" no escoltava a Joan Fuster, o sí que l'escoltaven i per això van posar una bomba a la finestra de casa seva. I també havien oblidat que quan en temps de Franco Raimon va cantar a l'Olympia de París (1966) es va referir a "la meua maltractada llengua".
"Gargot" d'en Cesc a l'AVUI el 5 Setembre 1978, en plena Transició




 El cas és que els valencians no han renunciat mai a què la seva llengua és el valencià; tanmateix, la situació esdevé surrealista quan els "valencianistes" diuen que el valencià no té res a veure amb el català. Aparentment el problema és el nom de l'idioma, però amb prou força, demagògia, anticatalanisme i, sobretot, ignorància gràcies a les forces espanyolistes que quan el B.O.E. edita quelcom en basc, gallec i català també ho ha de fer en català. I el més deplorable és que ho fan amb orgull quan hauria de fer vergonya i un mira les diferències entre els dos textos. És per aquesta raó que és emocionant que sense entrar en detalls lingüístics aquests mallorquins diuen que el seu país és aquell que quan dius "Bon dia" et contesten "Bon dia".
Portada del Llibre-Manifest del Congrés de Cultura Catalana 1977





L'argument no pot ser més clar, senzill, directe i, dic jo, emocionant perquè si ens entenem, quin és el problema? Valencians: quin és el problema? No puc dir que estic a favor de la vaga de fam, però no hi ha dubte que els mallorquins donen una lliçó als catalans, als valencians i als catalans de Catalunya Nord o, per ser exactes, uns jubilats de Mallorca donen una lliçó de valentia en defensa del català. Esperem que el Govern de les Illes esmeni urgentment aquest maltracta a la seva llengua.