EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

dissabte, de març 31, 2007

"Plataforma"




Títol original: Plataforme, de Michel Houllebecq. Traducció i dramatúrgia: Calixto Bieito i Marc Rosich. Intèrprets: Juan Echanove Michel, Marta Domingo Valérie, Lluís Villanueva Jean Yves, Carles Canut Robert, Mingo Ràfols Lionel, Boris Ruiz i Belén Fabra Marey Lise. Escenografia: Alfons Flores. Vestuari: Mercè Paloma. Il.luminació: Xavi Clot. Banda sonora: Javier Gamazo i Marc Álvarez. Direcció: Calixto Bieito. Barcelona, Teatre Romea, 12 febrer 2007.
.
D'entrada hem de dir que l'autor no és pròpiament l'autor de la peça teatral perquè Michel Houllebecq va escriure una novel.la i són els traductors que l'han convertida en una obra de teatre.
.
Tot i que jo no em puc pas considerar un lector de Michel Houllebecq l'hi he llegit alguna cosa i és suficient per notar que en aquesta obra hi està present.
.
Michel Houllebecq és d'aquests que s'ho carreguen tot, podríem dir que és l'autor anti-sistema per excel.ència del Segle XXI, per la qual cosa puc sospitar que la parella Imma Mayol-Joan Saura es van trobar com peix a l'aigua. I no ho dic en va perquè estaven unes tres files davant meu.
.
I en aquest carregar-s'ho tot hi entra tot, el Déu cristià, l'Islam i tots els valors occidentals perquè es digui el que es digui, el cert és que els valors occidentals són els relacionats amb el comerç si partim de la base que tot és mercaderia i tots som mercaderia.
.
Tenim doncs a Michel que és un funcionari fastiguejat de la cultura contemporània, que és la que ara ven, per la qual cosa s'agafa al sexe com a taula de salvació abans de la mort. Un paper dur i difícil, sua i baveja sexe. I per aquest paper Juan Echanove ha guanyat el Premi del millor actor del Festival d'Edimburg, però sense desmeréixer el treballa que fan els altres.
.
L'autor que és titllat de misògin sembla que aquí faci una excepció perquè Valérie és una veritable self-made-woman i posa sota el seu control aquesta mena de maniac sexual que és Michel, per a qui representa la seva segona oportunitat a la vida.
.
Jean-Yves representa l'home d'èxit que la indústria del turisme posa la capdavant a Tailàndia per a gestionar amb tota llibertat el turisme sexual, que és el més rendible de tots perquè la dona tailandesa és l'única feina que sap fer i la fa molt millor que la dona occidental.
.
I és que la dona occidental, com diu Robert, ja ha pres els valors i rols de l'home. Robert, catedràtic de matemàtiques, pederasta, racista, de dretes argumenta el seu odi envers el monoteisme islàmic. També ataca el monoteisme cristià, però diu que és més refinat.
.
Lionel és el personatge simple, de classe mitja que ha de fer un gran esforç per poder fer aquest turisme i quan el pot fer com una invitació li sembla que toca el cel. Aleshores ja li atrau el sexe i ja no parla de drets humans com al principi, amb escàndol de Robert.
,
Mareylise no parla quasi mai, sempre despullada, alta, amb un cos perfecte, camina amb uns moviments estudiats, no sexy, sinó més aviat dansaire, però d'una manera molt subtil, sempre passejar entre els personatges, algunes vegades canta, podríem dir que és la silueta de la dona. Tot i la nuesa, goso dir que és l'únic personatge elegant.
.
I si dic que és l'únic personatge elegant és perquè malgrat de tractar-se d'una obra, com he dit, anti-sistema i per tant socialment molt crítica no puc pas dir que l'hagi gaudida.
.
No sé si he de passar per purità però cal dir que els mots més repetits, els americans en farien una estadística, són cony, polla, xupar, follar i mamar, més exactament els seus corresponents en castellà. I l'únic acudit és que al voltant d'una vagina hi ha una dona.
.
Constato que dues parelles es van posar d'acord per a marxar de la sala a mitja funció. No hi ha per tant. Quan fa més de 30 anys vaig veure Las Criadas al Poliorama també vaig veure importants abandonaments de la sala, aleshores no era el sexe.
.
De tota manera aquesta càrrega de llenguatge més lasciu que eròtic és a parer meu innecessari i crec que amb quinze minuts per fer entendre de què va n'hi hauria més que prou i si afegim que l'escenari està farcit de càmares de televisiu amb escenes, en primeríssims plans, de pornografia dura la cosa està servida.