EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

dimecres, de maig 29, 2013

Colom, el Barça i allò políticamente correcte

Colom vestit de culé
No tinc cap dubte que els catalans som un poble acomplexat. En temps de Franco ens vam arribar a creure que no era de bona educació parlar en català amb una persona que se'ns dirigeix en castellà. Crec que gràcies a la campanya de l'Aina Moll aquest punt de vista va canviar i ara ja no ens aixequen la camisa amb la llengua a la primera de canvi perquè qui porta 20 o 30 anys a Catalunya no se'l pot forçar a què parli català, però sí que l'entén. Aquesta observació demostro que els catalans hem estat pioners al món d'allò "políticament correcte".

Crec que allò del "políticament correcte" és l'absurditat més gran de la modernitat, evidentment els campions en la materia van ser els nordamericans quan van establir i formalitzar la collonada que els negres van deixar de ser negres per ser afroamericans. Malgrat la cançó "Say It Loud – I'm Black and I'm Proud", de James Brown, va ser l'himne dels negres.
Khivà, Uzbekistan, Àsia Central
El cas és que el Barça i l'Espanyol no són pas el duet de clubs de futbol que hi ha a la ciutat de Barcelona, que jo sàpiga a més del meu Martinenc hi ha l'Europa, el Sant Andreu, el Júpiter, etc. Això vol dir que si l'Espanyol veu una injusta jerarquització entre els dos clubs grans de Barcelona, vol dir que l'Espanyol també practica la mateixa jerarquització que critica. Amb altres paraules, es pretén que hi ha quelcom de no "políticament correcte" quan el Barça apareix com a representant de la ciutat quan queda clar que l'Espanyol tampoc és políticament correcte en sentir-se ofès perquè a Barcelona hi ha més de dos clubs. Si l'Espanyol vol polititzar el futbol de la ciutat és perquè té un greu complex; la prova n'ha estat la broma de dir que preguntaria a l'Ajuntament què costaria posar la samarreta de l'Espanyol per un dia al monument de Rafael de  Casanova. Joan de Sagarra ha escrit que l'Ajuntament ha fet el ridícul, quan és l'Espanyol o el seu president que fan el ridícul per dir que ""Si l'Espanyol no hagués protestat, possiblement seríem un club petit, però som un club amb dignitat", és a dir, els clubs petits són indignes segons el president.

El Barça no és solament un club que té el nom de la ciutat, sinó que a més l'escut -segons Armand de Fluvià- s'explica així: "se blasonaría de la siguiente manera: semipartido y truncado. 1º de plata, una cruz plena de gules o de san Jorge. 2º de oro, cuatro palos de gules. 3º de azur, tres palos de gules. Sobre esta partición, balón de futbol antiguo marrón. Sobre el todo, una faja de oro con las letras FCB de sable". No cal dir, doncs, que la part superior de l'escut és una adaptació de l'escut de la Ciutat de Barcelona.
Casablanca, Marroc, Magreb.
Què podem dir de l'escut de l'Espanyol? Certament s'afirma nominalment com a club barceloní, però no té res de barceloní, ni de català en termes heràldics, el que més destaca de l'escut és la corona borbònica.

Com pot l'Espanyol reclamar la figura de Rafael de Casanova amb la corona monàrquica al cap?

La qüestió no és, per altra banda, quantes copes ha guanyat el Barça i quantes l'Espanyol. Ja hem dit que no es tracta dels únics clubs de futbol a ciutat. El que sí és vàlid, encara que sigui resultat de les copes, és que quan un viatge i et pregunten d'on ets, quan dius que ets de Barcelona et responien amb "Cruiff" i ara amb "Messi", "Barça". A vegades, per fer la guitza, poques, diuen "Madrid", però mai he sentit "Espanyol".

Asilah, Marroc, Magreb.
Finalment, com sembla que el tema que preocupa és la samarreta, també moltes vegades en els viatges he vist xicots amb la samarreta del Barça.
No tinc un interès especial en defensar l'Alcalde de la ciutat, però hi ha una cosa que tots sabem. Avui la competència no solament és entre empreses, la globalització ha generat la ciutat global i Barcelona es posiciona o es vol posicionar per ser una ciutat global, una ciutat que es vol igualar amb les grans, mentre que les que ja són grans, fan tot el que poden per mantenir-s'hi. Una de les maneres és que la ciutat sigui marca, fet que implica tenir un "skyline" reconegut i unes icones que siguin reconegudes, com la Sagrada Família o la Torre Agbar, però amb respecte pels altres clubs esportius de tota mena que hi ha a la ciutat, la icona més potent que té avui Barcelona és el Barça.

Barcelona és reconeguda com la tercera ciutat més feliç del planeta i no es dubte que un dels motius és la trajectòria futbolítica de Barcelona

Casablanca, Marroc, Magreb.
Fa anys el Monument a Colom, a les targetes postals, era també la principal icona i penso que per la seva situació geogràfica es mereix ser reconeguda, especialment en uns temps que arriben molts creueristes. Crec doncs que el que l'Ajuntament ha cobrat per a deixar posar la samarreta d'una marca comercial a Colom no té cap importància, el fet que la imaginació del publicista va tenir aquesta idea mereix el meu aplaudiment perquè els colors de l'equip de futbol que té més socis de la ciutat sigui vist arreu del món junt amb Colom, un monument que quan es va fer (1888) va ser una obra d'enginyeria important i que si no és tant alta com la Torre Eiffel sí té el mèrit d'estar de cara a la mar nostra.

Conclusió
Si parlar en castellà a un castellanoparlant que portava dècades a Catalunya va ser una forma mal entesa de ser ben educats, una mena de covarda correcció política, igualment és una absurda, ridícula i ximple correcció política aquesta falsa pretensió que tots els clubs de futbol de Barcelona són iguals i, a més a més, com a Barcelona hi ha més de dos clubs de futbol, el paper o joc brut polític fet per l'Espanyol demostra una manca de respecte envers els altres clubs de futbol de la ciutat perquè pretén fer veure que està al mateix nivell que el Barça pel fet de ser la Primera Divisió. Si aquesta pertànyer a la Primera Divisió li fa creure a l'Espanyol que té els mateixos mèrits del Barça, aleshores pateix de la mateixa arrogància i incorrecció política que critica; tanmateix, el Barça no solament té més copes, sinó que hi ha raons objectives per ser considerat el genuí representant de la ciutat en termes futbolístics, i si algú en dubte que compari els escuts.