EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

dilluns, de juny 19, 2006

"La condesa rusa", de James Ivory

Acabo de veure La condesa rusa. Títol original: The white countess. Dirigida per: James Ivory.Països: Regne Unit, EUA, Alemanya i Xina.Interpretació: Ralph Fiennes (Todd Jackson), Natasha Richardson (Sofía Belinskya), Vanessa Redgrave (Tia Sara), Lynn Redgrave (Olga), Madeleine Potter (Greshenka), John Wood (Peter), Madeleine Daly (Katya), Hiroyuki Sanada (Matsuda), Allan Corduner (Samuel), Luoyong Wang (Liu).Guió: Kazuo Ishiguro. Músicaica: Richard Robbins.Fotografia: Christopher Doyle. Durada: 135'
Gènere: drama Any: 2005

Sinòpsi: El Xangai de 1936 era una cruïlla d'intrigues polítiques, barreja de refugiats escapant, forces militars destinades, negocis internacionals i cultura de submon, podríem dir com el que més tard seria Tànger. Dues persones atrapades en aquesta voràgine creen un vincle a la vora de la invasió japonesa: una bellíssima comtessa russa, Sofia Belinskya (Natasha Richardson), empesa per les circumstàncies a mantenir a la seva família treballant de cambrera de bar i parella de ball, i un ex diplomàtic cec, Todd Jackson (Ralph Fiennes), destrossat per la pèrdua de la seva família en la violència política i desil·lusionat per la incapacitat del món a assolir la pau.

És una pel.lícula una mica estranya i no dubto que per alguns pot ser avorrida, però té el seu preciosisme quan Todd demana a Sophia que li deixi tocar la cara per fer-se una idea de com és i poder-la recordar quan arriba el moment del darrer adéu.

A parer meu aquesta pel.lícula, com tantes de James Ivory és com un fresc d'una època i d'un lloc i cal mirar-la amb la mateixa calma que es mira un quadre.

Per mi és una pel.lícula magnífica, però no puc pas negar que la meva mirada és molt tendenciosa per dues raons. Una que m'agrada tot el que he vist de James Ivory, com, The Remains of the Day, Howards End, A Room with a View, The Bostonians, The Europeans.

L'altra raó és simple simpatia a una de les nissagues més productives d'actors anglesos, els Redgrave. Encara que estigui mort cal fer esment primer de Michael Redgrave pare de Vanessa Redgrave i Lynn Redgrave, que surten en aquesta pel.lícula. Vanessa va ser especialment famosa quan va interpretar a Isadora Duncan al film Isadora, pel.lícula de gran impacte que va popularitzar el nom de Vanessa per aquestes terres. I confesso que no em perdo cap treball de Vanessa Redgrave, la qual vaig veure al teatre de Londres and The three penny opera. Del curt matrimoni amb Tony Richardson va néixer Natasha Richardson, que és precisament la comptessa rusa de la protagonista.

La primera pel.lícula en la que vaig veure a Lynn Redgrave va ser precisament amb un duel interpretatiu amb la seva germana Vanessa, es tracta de Whatever Happened to Baby Jane?" (1991), un drama psicològic que no té cap complex malgrat ser un remake de la que el 1962 van interpretar Bette Davies i Joan Crawford.