EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

dilluns, de febrer 06, 2006

Ha mort Betty Friedan



Ahir diumenge vaig saber de la recent mort, quan era a punt de fer 85 anys, de Betty Friedan, és a dir, la mort de qui jo diria que va ser una de les capdavanteres de l'anomenat Women's Lib o Moviment per a l'Alliberament de la Dona.

Evidentment aquest moviment se'l pot considerar com la segona onada del feminisme perquè la primera, el fundacional va ser en temps de Mary Wollsencraft Shelley, és a dir, el temps de la sufragistes del segle XIX, mentre que Betty Friedan va agafar notorietat amb la publicació el 1963 de THE FEMININE MYSTIQUE, que va ser traduïda al català i editada Edicions 62 amb aquella inoblidable col.lecció de Llibres a l'abast.

Com es pot veure amb aquest llibre Betty Friedan va revolucionar el món del feminisme que és com dir la humanitat.

Evidentment ella va esdevenir una autora prolífica i entre altres llibres el 1983 va treure THE SECOND STAGE que pretenia ser un pas endavant.

A la dècada dels setanta vaig veure Betty Friedan a Col.legi de Periodistes de Barcelona on era presentada per, lògicament, la Maria Aurèlia Capmany. Com en aquest món no han faltat més papistes que el papa (m'agradaria dir-ho d'una altra manera, però no la sé), recordo encara que en un racó de la sala hi havia un petit grup de dones que li van fer uns xiulets...

No cal dir que que d'aquesta autora podem trobar força informació per internet, fins i tot en català

The Feminine Mystique està editat per Penguin Books, Londres, 1973
The Second Stage està editat per Abacus, Londres 1981