EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

dimarts, d’octubre 04, 2005

"EL LLIBRETER ASSASSÍ DE BARCELONA"


Acabo de llegir el llibre EL LLIBRETER ASSASSÍ DE BARCELONA. Es tracta d’un llibre peculiar en el sentit que l’autor del llibre és Ramon Miquel i Planas (1874-1950), però no és l’autor de la història del llibreter assassí. Edició a cura de Josep Sarret, Editorial Montesinos, Barcelona 1991.

Val a dir que si he encepegat amb aquest llibre és perquè la Biblioteca Joan Miró, la del meu barri, té a l’entrada uns llibres sobre llibres o la lectura en virtud que som a l’Any del Llibre i la Lectura. I com és un tema molt barceloní m’ha interessat.

Ramon Miquel i Planas era un expert en textos medievals i va ser membre de la Cambra del Llibre i de l’Associació de Bibliòfils de Barcelona.

Així doncs va fer una recerca aprofundida i total de la Llegenda del Llibreter Assassí de Barcelona. Queda clar doncs que és una llegenda i el llibre no és altra cosa que el que en podríem dir l’expedient de la seva recerca.

No explicaré la llegenda car això ho deixo per a qui llegeixi el llibre, però val a dir que com totes les llegendes té diversos autors. D’acord, de tota manera, amb l’autor del llibre, hem de creure –i certament és credible amb els arguments exposats- que l’autor va ser Charles Nodier, un bibliòfil parisenc que va venir a Perpinyà i va fer una escapada a Barecelona per veure si trobava algun llibre interessant.

Aquest home culte va veure bé l’ambient cultural i polític de Barcelona i Catalunya, com les guerres carlines i la crema de convents. Això i la seva necessitat de guanyar uns calerons, va ser el motiu d' inventar la història, la llegenda.

Una llegenda que sembla un fusellatge d’un conte d’E.T.A. Hoffman i que per altra banda va ser fusellat per Gustave Flaubert quan tenia catorze anys, com exercici d’escola.