EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

dilluns, de juliol 11, 2011

La Trieste de Magris


És el nom que el CCCB ha posat a l'exposició que ha acabat el 17 de juliol. Aquesta exposició és una més dins d'un cicle que ja té anys en la que s'ha relacionat un gran escriptor amb la seva ciutat, així hem pogut veure el Buenos Aires de Borges, el Dublín de Joyce, etc.Si no cal dir que cada escriptor és un món, també la seva ciutat o totes les ciutats tenen un món propi. El més peculiar de Trieste és que és una ciutat frontera, situada en un extrem de la Mar Adriàtica, a la regió Friuli-Venecia Julia, ha esdevingut pionera del que ara en diem multiculturalitat, per la gran varietat de races, ètnies i cultures que hi ha, especialmente de la Mediterrània i de l'est d'Europa. D'aquí que hi hagi alhora una gran varietat de religions que es palesa en l'església greco-ortodoxa de Sant Nicoló dels grecs, l'església serbo-ortodoxa de Sant Spiridione, el temple israelític i diverses esglésies catòliques. Aquest fet va fer de Trieste una ciutat internacional que esdevingué la meca de molts escriptors.

El tema no s'acaba aquí i aquestes línies només són per subratllar que ha estat una exposició molt ben muntada; del muntatge el més impressionat per mi ha estat l'interior del psiquiàtric i una llibreria.

Per altra banda, cal afegir que el filòsof Claudio Magris és un visitant regular del CCCB i la seva obra és molt traduïda, amb el català inclòs. Fet que explica que en l'exposició hi hagi una mostra de les edicions de Magris, així com també dels molts altres autors que han fet literatura amb Trieste com a referència.