EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

dilluns, de febrer 20, 2006

"Lorca eran todos", de Pepe Rubianes


Com deia el dia 29 de gener, prop de casa tinc un afamat crític teatral que més de recomenar-me l’espectacle que feien a La Paloma, també em va recomenar Lorca eran todos, escrita i dirigida per Pepe Rubianes.

Admeto que són dos espectacles que no hi hauria pas anat, però agraeixo la recomenació.

La veritat és que teatralment parlant Pepe Rubianes no ha estat mai el meu tipus, però reconec que amb aquesta obra un ha de dir chapeau.

L’obra es planteja com un conjunt de monòlegs dels personatges que varen intervenir en els darrers moment de la vida del gran poeta andalús.

Així doncs Esteban Labari fa de Luis Rosales, Alejandra Jiménez de Federico García Lorda, Jonatan Minaya de Luis Valdés Escobar, Maite Molina de Margarita Xirgu, Eloi Benet de José Caballero, Pablo Neruda, José Rosales, Marian Bermejo de Isabel García Lorca, Xesus Brañas de Rafael Martínez Nadal, Ramon Ruiz Alonson, Ainhoa Roca de Emilia Llanos, Silvana Pérez de Miguel Rosales i Laura Galán és la ballarina que encarna La Mort.

Així doncs, l’obra es planteja com un homenatge a les persones que envoltaven a Federico García Lorca en el sentit més ampli possible, per això eran todos, tots els demòcrates espanyols d'aleshores, així com una crítica els qui van intervenir per acabar amb ell.

En conjunt, el treball de les dones és millor que el dels homes i encara que sobre el paper xoqui que García Lorca sigui interpretat per una dona, veient l’obra queda molt bé perquè l’actriu li dona una gràcia especial al personatge.

Si una actriu he de destacar és la que fa de Isabel García Lorca. I vaja, la bailaora ho fa molt bé i amb molt caràcter, que és el que compte.

He de dir que abans que comenci l'obra, és a dir, la tragèdia, Pepe Rubianes fa una molt simpàtica i divertida introducció a l'obra que també és un perla, cal dir-ho. Segons ens diu Rubianes això ho feia també García Lorca, que solia fer unes divertides presentacions de les seves obres per compensar que ja es ploraria després.

El diari del diumenge 19 ens diu que Pepe Rubianes guanyat el Gat Perich per la seva trajectòria. Es tracta d'un premi que es donava normalment i dibuixant, però també s'ha instituït donar-lo a humoristes. El comentari de Pepe Rubianes davant del premi ha estat que Deben habérmelo dado más por mi simpatía que por mi calidad intelectual. Jo sempre aplaudiré la humilitat, però aquesta obra té qualitat intel.lectual.