EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

dimecres, d’octubre 18, 2006

Prop del mar per Casablanca


Si des de l'Antiga Medina de Casablanca ens adrecem al port per després enfilar el boulevard que voreja el mar en sentit oest passarem pel davant del Rick's Café. Famós perquè s'hi va fer Casablanca i ara viu del turisme que aporta aquest film. Jo em vaig conformar en passar-hi pel davant perquè l'objectiu era La Grande Mosquée Hassan II.

El faraó Hassan II tenia ganes de passar a la història i va fer-se fer una mesquita quasi sobre l'aigua, obligant els enginyers a què trobessin la solució al seu caprici i als marroquins en general a què li paguessin la construcció.

El pare de l'actual monarca va enviar uns inspectors trucant porta per porta a preguntar quants hi vivien, segons el nombre, els inspectors deien la quantitat a pagar. A les empreses les obligava a pagar segons la facturació.

Així va reunir els diners per fer la mesquita, la construcció va durar del 12 juliol 1986 fins a la inauguració el 30 agost 1993. El minaret és l'obra de caràcter religiós més alta del món, 210 metres, al punt alt del qual hi ha un raig laser en direcció a la Meca i la seva llum arriba fins a 30 Km. Ocupa un gran espai que a més de la mesquita hi ha una gran biblioteca. A sota de la mesquita hi ha un haman. La mesquita està tota calefaccionada per sota i es pot obrir els sostre per a ventilar.

L'objectiu assolit és que és una combinació de tradició i tecnologia perquè encara que molt censurable per com s'ha aconseguit no treu que sigui una bella obra. Com és lògic està fet tot a mà pels millors artesans, que ja podem suposar que molts ho van fer de franc perquè era normal fer regals al rei.

Fins a la foto 61 estan fetes pel matí i la foto 63 és el far que hi ha una mica més a l'oest, aquest far no és que tingui gaire d'especial, però per mi fars i xemeneies tenen quelcom d'especial: són obres fetes per treballadors anònims. Les fotos següents són de la tarda en les que podem veure uns islamistes que estan fen tard per a la darrera pregària i hi van corrent.

La darrera foto, una posta de sol està feta més a l'oest, a la Corniche, la zona de moda de bars, restaurants, discoteques. Una mena de Lloret, de la que els de Casablanca semblen estar molt orgullosos.

Fotos aquí