EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

dijous, de juny 29, 2006

"Víctimas y terrorismo", per Gregorio Peces-Barba


Ahir 28 de juny vaig assistir a la conferència inaugural de la Universitat d'Estiu Ramon Llull 2006 presentada pel president del Patronat Excm. Sr. Leopoldo Rondés, i la rectora de la Universitat Ramon Llull Excmo. i Mgfca. Sra. Esther Giménez-Salinas, la conferència era a càrrrec del rector de la Universidad Carlos III, Excmo. i Mgfc. Sr. Gregorio Peces-Barba, sota el títol VÍCTIMAS Y TERRORISMO.

D'entrada no em puc estar de dir que Gregorio Peces-Barba és d'aquestes persones que no deixen indiferent a ningú. Uns l'adoren, uns altres l'odien i uns altres ens movem amb un aiguabarreig que, potser, és la cosa més natural del món si un no vol entrar al grup de les intoleràncies. El fet és que jo vaig comprar en el seu moment el nº 1 de la revista Cuadernos para el diálogo, en la que hi havia noms com l'esmentat i Joaquín Ruiz Giménez, més tard Pedro Altares. Tots noms que marquen època, l'època de quan no es podia fer gaire cosa a Espanya. Més tard vindria la revista Triunfo.

L'acte va ser presentat pel Sr. Rodés que va voler deixar constància que l'U.R.L. té ambició d'ocupar un espai geogràfic en el conjunt de Catalunya i vol ser generalista i universalista. Va voler també deixar constància del suport econòmic de la Caixa.

La Sra. Giménez-Salinas va presentar-lo com rector de rectores i va manifestar la seva esperança que el 2006 sigui l'any de la pau.

En la conferència de poc més d'una hora Peces-Barba va dir moltes coses interessants i algunes que podríem dir de curioses, però no va dir cap que es pogués dir que era notícia, cosa lògica,
per altra banda, perquè en aquest àmbit ja sabem que l'únic que pot donar una notícia és el president del govern espanyol.

Va dir que la gran majoria de les víctimes porta el sufriment en silenci i que encara que hi ha comptabilitzades 17000 víctimes només un 20% estan en alguna associació, les més importants són, com ja sabeu, AVT, la Federació AVT i l'AA 11-M.

Com Espanya és el país del món occidental més castigat pel terrorisme podria dir-se que és lògic que el defensor del poble a nivell de la U.E. valori molt positivament el tracte que reben les víctimes per part de l'Estat, entenen Estat des de l'Administració Central fins l'Ajuntament.

Després va detallar les diferents millores que l'organisme que presideix ha anat introduint en benefici de les víctimes sense distingir si són dels que l'insulten o no.

Va assenyalar que els assassinats de Tomás y Valiente y el de Miguel Angel Blanco van marcar el que podríem dir-ne un abans i després perquè com molts saben des de Carrero Blanco fins fa relativament poc ha estat molt extesa la cultura del algo habrá hecho.

Un altre aspecte plantejat és si hi ha el risc que a Espanya passi com a E.U.A. (Guantánamo, lleis especials, etc.), del que va dir que si els fundadors dels E.U.A. aixequessin el cap renegarien de Bush.

Preguntat sobre les possibilitats de pau va dir que era pessimista i va lamentar que el Partido Popular hi estigui en contra, tot recordant que Aznar va definir ETA com a movimiento vasco de liberación.