EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

dissabte, de maig 05, 2007

"LA MALDICIÓN DE LA FLOR DORADA"


Direcció: Zhang Yimou. País: Xina.Interpretació: Chow Yun Fat (emperador), Gong Li (emperadriu), Jay Chou (príncep Jai), Liu Ye (príncep Wan), Chen Jin (muller del metge imperial), Ni Dahong (metge imperial), Li Man (Chan), Qin Junjie (príncep Yu).Guió: Zhang Yimou, Wu Nan i Bian Zhihong; a partir de l'obra de Cao Yu.Producció: Bill Kong y Zhang Weiping.Música: Shigeru Umebayashi.Fotografia: Zhao Xiaoding.Muntatge: Cheng Long.Disseny de producció: Huo Tingxiao.Vestuari: Yee Chung Man.Estrena a Catalunya: 27.04.07Versió doblada al català: No.
Sinòpsi: Xina, segle X. Abans del Festival Chong Yang, milers de flors grogues inunden el palau imperial. L'emperador (Chow Yun Fat) i el seu segon fill, el príncep Jai (Jay Chou), tornen inesperadament a palau després de tres anys en el front. El seu pretext és celebrar les festes amb la família, però tenint en compte la freda relació que existeix entre l'emperador i la seva dona (Gong Li), sembla que aquesta visita amaga altres raons. Entre el glamour i la grandesa del festival es revelen desagradables secrets.
El més recent film de Zhang Yimou, La Madición de la Flor Dorada (Man cheng jin dai huang jin jia, Hong Kong-Xina, 2006), és el seu nou lliurament dins del gènere Wu Xia per a qui entengui l'anglès li recomano aquest enllaç. Ras i curt el Wu Xia és una barreja de fantasia i arts marcials que va néixer a Hong-Kong però que a poc a poc ha fet camí al continent xinès. Exemples són Tigre y dragón i La casa de las dagas voladoras, cal dir però que el wu xia és quelcom més que les nostres de capa i espasa, tenen una mena de moral. És en aquest sentit que suggereixo l'esmentat enllaç.

Al saber d'aquesta pel.lícula vaig tenir una gran satisfacció perquè el trencament de la parella, diguem conjungal, Zhang Yimou-Gong Li havia implicat un trencament professional, per tant, he anat al cine am la il.lusió de veure una pel.lícula en la que intervenen els dos perquè junts han fet que sigui un admirador del seu cinema. Tanmateix, aquesta pel.lícula no m'ha omplert.
I és que malgrat l'interès que pugui tenir la literatura i el cinema wu xia no és el que jo n'espero quan sec a la sala fosca. Lògicament la pel.lícula està molt ben feta, gran luxe, volen centenars de guerrers i llances, moviments de masses que deixen petit el denostat Cecil B. DeMille. Una pel.lícula en la que les batalles són espectaculars, el luxe del vestuari i dels ambients interiors insuperable: tot or.en els pilars, columnes i parets.