EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

dimecres, d’octubre 05, 2005

L'obra de Chillida a Sant Sebastià







No puc pas negar que sóc un enamorat de l'obra de l'escultor basc Eduardo Chillida, així doncs vaig fotografiar-li tot el que vaig poder del que hi ha a Sant Sebastià, indepentment que un altre dia hi posaré unes poques fotos de la seva casa museu que hi va fer als afores d'aquesta capital basca.
Les primeres fotos són del grup escultòric anomenat "El Peine del Viento"La Plaza del Tenis i el Peine del Viento es tracta d'una obra constructiva entre arquitectònica i escultòrica, va ser projectada per l'arquitecte Peña Ganchegui i per Eduardo Chillida. Es tracta d'una composició plenament integrada a l'entorn i enmarcada morfològicament amb l'abrupte orografia que l'envolta. El conjunt (veure la 1ª foto) està format per una sèrie de grades, plataformes i espais de granit rosat. volcats envers el mar, essent l'element unificador de la composició. Les plataformes creen successius ambients i perspectiveses fins arribar a l'espai escultural El Peine del Viento (2ª foto). Tres escultures de ferro massís de deu a dotze tones de pes, que conformen la transició des de la zona urbanitzada fins a l'abrupte costa cantàbrica.El passeig es divideix en tres parts. La primera és l'accés i la diferència de cotes ajuda a percebre el canvi de caràcter d'aquest espai. La segona (1ª foto) és la intermitja que consta de grades. La tercera o darrera és l'escenari propi de les escultures (2ª, 3ª i 4ª), que en dies de mar brava l'aigua passa amb força per unes perforacions que ho fa especialment espectacular i reforça la idea de la força de la natura en una zona urbanitzada.
Personalment, considero aquest conjunt, les tres escultures i l'entorn que se li ha fet, és una de les meravelles urbanes que considero he vist, com puguin ser la Fontana de Trevi (Roma) o la plaça del Rei (Barcelona), però que injustament no té cap estrella de Michelin

Homenaje al Pintor Rafa Alberdi (5ª foto). Escultura situada en un lloc conegut pel Pico del Loro, que es considera un punt estratègic entres les platges de la Concha i la d'Ondarreta. En aquest lloc hi havia hagut una capella a la Verge del Loreto -els tarragonins en diuen del Lluritu. Aquest lloc en basc se li diu Loretopea, que vol dir a sota de Loreto.

En una mena de balconada de cara a la platja de la Concha tenim el Monumento a Fleming, 1955, (6ª foto) pel Jardí de Ategorrieta

En el frontis de la porta principal de la Iglesia del Buen Pastor, la catedral, tenim Camino hacia la Paz, (darrera foto)