EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

dimarts, de maig 08, 2007

"Natura morta"


Acabo de veure al cinema Aribau Club 1, (abans Club Doré) la pel.lícula Natura morta, títol internacional STILL LIFE (xinès 三峡好人; pinyin: Sanxia haoren) (2006) pel.lícula xinesa dirigida per Jia Zhangke. Xina, 2006, 35 mm, 107 min. Guió: Jia Zhangke, Sun Jianmin, Guan Na.Producció: Xstream /Shanghai Film Group.Intèrprets: Zhao Tao, Han Sanming, Li Zhubin, Xiang Haiyu, Zhou Lin.
Com la comentada ahir, també ens ha arribat a Barcelona dins del 9è Festival de Cinema Asiàtic de Barcelona
Aquesta pel.lícula ens arriba amb el Lleó d’Or de Venècia 2006. És una pel.lícula dura i amb una càrrega sentimental altíssima, plena de silencis i presentada quasi com un documental.
Els personatges principals són un home que torna al seu poble per a veure la seva filla i una dona que tornar al seu poble per a demanar el divorci al seu marit. El poble és el mateix en cada cas, però és ja un poble inexistent, en pocs dies quedarà anegat per l'aigua d'aquest gran envassament conegut pel de les Tres Gorges. El títol original xinès significa La bona gent de les Tres Gorges.
Com se sap, aquest envassament està realment provocant grans crítiques tant a l'interior de Xina com fora.
Com és ja tradició en el cinema xinès, que no sigui Wu xia, és que sap combinar a la perfecció estètica i emoció i aquesta n'és un bon exemple.
La pel.lícula s'ha rodat lluny de la capital, Beijing, s'ha fet a la província Shanxi, on s'està construint la Presa de les Tres Gorges del riu Iang-Tsé.
Encara que la pel.lícula se centra en dos personatges, com ja he assenylat, sap donar un to emotiu a d'altres, en aquest sentit és impressionant i emotiu veure a una noia d'uns setze anys que al veure que arriba, en això que era un poble, una forastera vestida com cal, la noia li pregunta si en el lloc que ella viu fan falta criades. Això té lloc en un paissatge dominat per cases enderrocades i al fons, en mig de la típica boira xinesa, les Tres Gorges.
O el nen que si té l'oportunitat pispa una cigarreta i sempre canta cançons plenes de melanconia.