EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

dimarts, de febrer 14, 2006

Gravats, llibres i federalisme

Aquest cap de setmana he visitat a La Pedrera l'exposició que hi ha dels més interessants gravats que va fer Rembrandt. Com es pot veure, el gravat feia la funció que ara ocupa la fotografia i podem apreciar que els gravats de Rembrandt són quasi fotografies per la seva qualitat i perfecció.

Així doncs de la mateixa manera que avui els llibres cars tenen com a marca la qualitat de les seves fotografies de color, els llibres cars d'abans es distingien pels seus gravats.

El cas és que tinc per herència alguns d'aquests llibres que estan editats a mitjans del segle XIX i quasi tots tenen un grapat de gravats.

La persona de la que venen aquests pocs llibres era indubtablement amic de Fernando Garrido Tortosa i aquest era amic del President de la I República Pi y Margall, els dos eren socialistes i federalistes, per la qual cosa, puc sospitar que la persona de la que m'han arribat els llibres també ho era perquè en el petit lot heredat hi ha llibres d'un francès no gaire conegut avui dia que es deia Eugenio Sué, que també combregava amb el socialisme utòpic de l'anglès Robert Owen.

Així doncs, a partir d'avui aniré posant, de tant en tant un gravat, que sense pretendre tenir la qualitat artística dels que va fer Rembrandt, també són força dignes i com es podrà anar veient, la major part van ser fets a la ciutat de Barcelona.

Com hi ha llibres que tenen més d'un gravat, a la primera entrada corresponent a un llibre hi posaré totes les dades del llibre en qüestió, però a partir de la següent només hi posaré el títol.

M'ha semblat coherent començar doncs per un gravat de Fernando Garrido i que en aquest cas és l'únic que hi ha al llibre. Es tracta de OBRAS ESCOGIDA de Fernando Garrido, PUBLICADAS É INÉDITAS, PRECEDIDAS DE UN PRÓLOGO POR D. FRANCISCO PI Y MARGALL. Editat per LIBRERIA DE SALVADOR MANERO, Rambla de Sta. Mónica, n. 2, frente á Correos, Barcelona, 1859.