EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

divendres, de març 17, 2006

Orient - Occident



ORIENT
Conte japonès

En certa ocasió, un arrogant samurai va voler desafiar un mestre zen a que li explíqués els conceptes del cel i de l'infern.
Però, vet-a-aquí, que el monjo va contestarli amb menyspreu:
- No ets més que un bretol i no puc malgastar el meu temps amb les teves ximpleries!
El samurai, ferit en el seu honor, va omplir-se de ràbia, i desembeinant l'espasa, exclamà:
- La teva impertinència et costarà la vida !
- Això -va dir llavors el mestre- això és l'infern.
Sorprès per l'encert de les paraules del mestre sobre la ràbia que l'estava embargant, el samurai es calmà, guardà l'espasà i es va agenollar davant d'ell, en senyal d'agraïment.
- I això -va afegir llavors el mestre-, això és el cel

OCCIDENT
Sóc un seguidor de l'obra d'Erich From, jueu alemany, psicoanalista, sociòleg i psicòleg. Del llibre You shall be as gods (Sereu com déus) podem llegir

In the west, this renaissance of humanism is occurring today amongh adherent of Catholicism, Protestantism, and Judaism, as well as Marxist Socialism. It is a reaction of the two-toed threat which mankind faces today: that of nuclear extinction and that of the transformation of men into appendices of machine. If the spirit and the hopes of Prophets are to prevail, it will depend on the strengh and vitality of this new humanism. For the nontheistic humanists a further question arises: What could take place of religion in a worl in which the "concept" of God may be dead but which the experimental reality behind it must live? The atheistic position prevalent in the XIX century suffers from the same bias as the theistic position that of making the "concept" of God the main issue rather than the values which symbolizes. Atheism was essentially a declaration of independence from the principle of the supreme ruler rather than an answer to the spiritual problem of man.

Foto inpirada amb zen. Llibre editat per Fawcett Oremier Book, E.U.A. 1966

6 comentaris:

Joana ha dit...

Com sempre, interesant i dens. No t'acostumis a escriure amb anglés ok?.
Un petonet.

Anònim ha dit...

Estic bastant d'acord amb el fragment que cites, no tinc gaire clar el fet d'incorporar a aquest humanisme el socialisme marxista, però això és una altra discussió. De tota manera no sé si aquest buit existencial cal omplir-lo amb cap tipus de creència religiosa, d'això en discrepo, penso que per molta gent la religió pot servir, però molta d'altra gent segur que pot buscar altres fonts...

Albert ha dit...

felicienta: gracias por la visita
joana: gràcies, però no siguis dura, per una vegada que poso un pensament (com qui posa un pensament de sal) en anglès...
la rosa: el marxisme de Fromm és molt més humanista que el que ha circulat (mira "Marx i Freud" Ed.62,1967), per altra banda la religiositat de Fromm no es basa en creences el títol "Sereu com déus" ja és una pista. Admeto que el tema és complicat i molt, molt obert. Gràcies.

Anònim ha dit...

Uns fragments molt interessants, malgrat que tampoc domino l'anglès. Fromm va ser molt llegit i comentat fa anys, ara sembla que no es valora tant, en això, com en tantes coses, els valors pugen i baixen, moguts per estranyes circumstàncies que se m'escapen.

Montse ha dit...

D'Eric Fromm vaig llegir "L'art d'estimar" i vaig fer uns cursos inspirats en la seva filosofia... jo tampoc entenc l'anglès, I'm sorry!
malgrat que no he entès el paràgraf...
S'agraeixen els blocs com el teu.

Albert ha dit...

Júlia i Arare: Jo també fa dècades vaig llegir els dos "best sellers" de Fromm a nivell mundial, "L'art d'estimar" i "La por a la llibertat". Aquest darrer em va impactar i vaig llegir la resta que hi havia en català. Després vaig llegir quasi tota la seva obra en anglès. No ho he fet amb cap altre escriptor