EL MEU LOGO

EL MEU LOGO
a

diumenge, de juliol 09, 2023

L'ESCANYA-POBRES par Narcís Oller, Estudi intreroductori d'Alan Yates, Editorial El Garbell Edicions 62, Barcelona, 1981. (Pàgs. 107)


 

D'entrada convé apuntar que Narcís Oller és un clàssic de les lletres catalanes i que amb aquesta obra va guanyar en prosa als Jocs Florals de Barcelona d 1884.

L'obra és important perquè hi apareix el gran canvi que va haber a Europa amb la transició de l'antic règim (economia agrària) al capitalista (indústria). 

Al darrer capítol hi llegim: "Avui mesos després, Pratbell despertava de debò. No tots els viatgers havien passat, indiferents, via amunt i via avall. Alguns s'havien fixat amb les condicions naturals d'aquell territori, i, com abans l'Urgell hi abocà carrotades de blat, la industriosa Barcelona hi esmerçava diners ara. Es parlava ja de bonics xalets que projectaven fer-s'hi alguns barcelonins per passar-hi l'estiu; els antics molins, ja mig esfondrats i amb llur rodes corcades, quedaven aclaparats de la colossal farinera que prop d'ells d'estava bastint..."

El nom del poble, Pratbell, és ficció, però podria dir-se que l'activitat del Doctor Robert que el 1899 va esdevenir alcalde de Barcelona va ser un gran activistat i per això molts pobles de Catalunya hi tenen un monument  i en el cas de Camprodon el nom del doctor Robert hi és arreu. Narcís Ollé va ser clarivident en veure un canvi i el doctor Robert en fer-lo.