.
Malgrat això, d'alguna manera me'n surto i per descomptat Jaiselmer és una ciutat interessant en molts aspectes.
.
Una de les principals atraccions arquitectòniques d'aquesta antiga ciutat són els haveli, per aquest nom s'entenen les mansions, nosaltres en diríem torres, que es van construir els burgesos durant el segle XIX. Tanmateix aquella burgesia es va anar extingint o va marxar a un altre lloc quan va haver de competir amb el comerç marítim. Aquests havelis són imponents, però val a dir que per a fotografiar-los cal una càmera amb gran angular perquè com sol passar a moltes edificacions antigues (com passa amb moltes catedrals) són en carrers estrets que fan difícil de fotografiar.
.
El que artísticament mereix una visita és el Temple Jainista. No és un gran temple si tenim en compte que a Ranakpur hi ha un de grandiós, però coincideixen en què els d'aquesta religió són d'un gran treball sobre la pedra; tanmateix, aquí al blog m'ha semblat interessant posar una foto del Temple Laxmi Nath.
.
La visita en aquest temple hinduista ha estat una prova més que el millor de l'Índia són les persones. Quan hi hem entrat estaven cantant i ens han ignorat totalment, ells estaven per les seves cançons, mentre uns altres amb els seus instruments. Les parets i els sostre decorats de colors brillants i lluminosos. El que m'ha impressionat és que l'ambient al temple no té res a veure amb l'ambient que hi ha a les esglésies cristianes d'Europa, i no diguem de les catòliques, en les que tot és greu, seriós, estirat.
.
Passejant per un carrer he passat davant d'una escola i quan he posat la mirada dintre els nens i les nenes els ha fet gràcia que mirés i al final he gosat a demanar a la mestra si em deixava entrar i l'excitació ha estat mútua. Jo fent-los fotos i ells posant la cara per ser retratats. Les nenes amb brusa blanca i els nens amb camisa blanca i corbata amb ratlles blanques i blaves. Amb els quilòmetres que ja porto fets per carrers i carreteres he vist que la majoria dels escolars van amb corbata i això que a l'Índia només hi ha dues estacions: la calurosa i la més calurosa.
.Després d'aquestes experiències culturals o humanes pel centre de Jaiselmer he anat al poble de Khuri o Khudi, que són quatre cases amb quatre vaques, quatre porcs, unes quantes cabres negres i camells.
-
Muntat amb camell he anat a les Dunes de Khuri, que és un recurs turístic arreu on hi ha camells i desert, però que no em desagrada donat que només és molt de tant en tant. El motiu de l'excursioneta és fotografia la posta de sol, però ja se sap l'èxit no depèn de la perícia del director de l'espectacle i estava núvol. El que recordaré d'aquesta excursió és que anava descalç i a la tornada, al baixar del camell, he posat el peu a una tifa que acabava de deixar.
.
Ja que he parlat d'una escola aprofito per dir que la religió no entra per res a les ecoles de l'Índia i és lògic que així sigui, per dues raons de pes. Per una banda perquè tal com dic a la primera entrada referida a aquet viatge hi ha moltes religions, per la qual cosa la religió a l'escola seria una font de conclictes davant la pluralitat que s'hi dona; i per l'altra banda l'Índia dona molta importància a la família. A Espanya la família és important per omplir-se la boca, tant l'Església com les entitats que són de la mateixa corda, però si realment l'Església tingués confiança en aquell compromís que van prendre els pares el dia del bateig dels seus fills: educar-los d'acord amb el dogma catòlic.
.
Els membres de les associacions de pares catòlics tampoc tenen confiança en ells mateixos perquè estan més interessant en guanyar diners que no pas en educar el seus fills i, per tant, la seva opció és delegar l'educació religiosa -i d'altres- a l'escola. Mentre que la família índia sí que educa els fills d'acord amb la seva creença i sap molt bé que a l'escola han de ser preparats en els altres aspectes.
.
Evidentment la família índia no solament es preocupa de l'educació religiosa, sinó també vetlla per la tradició i els bons costums, tant si es tracta del casament dels fills com, per exemple, de fumar. Aquí ha calgut una llei, una mala llei, per a prohibir, sota certes condicions, el fumar, mentre que allà es considera una falta de respecte fumar davant els pares. D'aquí que el guia ens digués que de les 43 persones que formen la seva família, no hi ha cap que fumi.
.
2 comentaris:
Apa, quin viatget! Unes cròniques interessantíssimes, com sempre, que vaig bé.
Em sorprèn que una mestra d'escola no digui res en una entrada en la que parlo de l'escola a l'Índia, encara que només sigui pel fet de veure col.legials amb corbata quan els d'aquí ensenyen els calçotets.
Publica un comentari a l'entrada